Banánkenyeret mindenki látott már. Gondoltad volna, hogy tele van az internet (és más is) a banánkenyér receptekkel? Mivel ez a helyzet ezért úgy döntöttem, hogy nem foglak untatni a 2484. ugyanolyan recepttel. Most itt az alakalom, hogy készíts valamit, ami lenyomja az összes másolatot! Nem csak ízében, de összetételében is. Szóval, szeretnél egy új, gluténmentes, diétába is beilleszthető, izgalmas kenyér recept boldog tulajdonosa lenni? Naná, hogy igen. Tenyerelj a továbbra! :)
Hozzávalók
- 125g zabpehelyliszt (darált zabpehely)
- 50g tejsavó fehérje (csokis)
- 25g kókuszliszt
- 5g natúr kakaópor (zsírszegény, gluténmentes)
- 5g szódabikarbóna
- 3 nagyobb banán
- 35g kókuszzsír
- 3 tojásfehérje
- 1 tojássárgája
- Extra: 50g étcsoki (nem kötelező, de szerintem ne hagyd ki)
Elkészítés
1. A zabpehelylisztet, a proteinport, a kókuszlisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát keverd össze alaposan egy nagyobb tálban. Ha szempont, használj gluténmentes összetevőket. Ha nem számít, használhatsz másmilyet is.
2. Egy másik tálban villával törd össze a banánokat és passzírozd össze őket.
3. Keverd a 3 fehérjét és 1 sárgáját a banánpéphez.
4. Olvaszd meg a kókuszzsírt és add a banánpéphez azt is, majd alaposan keverd össze az egészet.
5. Dolgozd össze a por állagú alapanyagokat a folyékonyakkal addig, amíg egy nagyon jól kezelhető masszát nem kapsz.
6. Keress egy formát, ami valamilyen szinten kenyérformát ad és öntsd bele a masszát. Én egy szilikon őzgerincformát használtam. Szerintem abban a legjobb megsütni, nem kell félni, hogy leragad vagy ilyesmi. Ha nincs szilikonformád, akkor sütőpapírral béleld ki mielőtt a masszát beleöntöd.
Extra: ha szeretnél étcsokit használni, akkor sajtreszelővel reszeld a masszához vagy a száraz anyaghoz sütés előtt.
7. 170 fokon 40 percig kell sütni kb. Menet közben érdemes villával megbökni, tesztelni. Amikor már nem ragad rá az alapból, akkor jó.
8. Amikor késznek ítéled, vedd ki a sütőből és várd meg még kihűl. Nagyon jól szeletelhető csokis ízű banánkenyér lesz a végeredmény. Jó étvágyat!
Miért jó nekem, ha ilyet eszek?
Azért, mert hasznos tápanyagokkal látja el a szervezeted. Gluténmentes, sőt laktózmentes is, ha szűrt tejsavó izolátumot használsz. Nem tartalmaz hozzáadott cukrokat, ha csokit nem teszel bele, akkor minimális cukortartalma van és az is csak annyi amennyi a banánban van.
Könnyű elkészíteni, ugyan olyan könnyen kezelhető, mint bármelyik kenyér, iskolába vagy munkába is elpakolható. Péksüti kiváltására is alkalmas, puha és nem feltétlenül kell rá nutella sem, hogy jó legyen. Ha mégis szeretnél rá valamit, akkor ezt a mogyorókrémet javaslom.
További részleteket, összetételt a blog végén találod a szokásos formában.
Csokoládés banánkenyér
A végeredmény egy nagyon jól formálható, vágható, kicsit morzsálódó kenyér. Önmagában is nagyon finom!
Tetszett a csokis banánkenyér?
Kövesd a blogot, iratkozz fel még több finom és egészséges receptért!
Összetétel
100 grammban
összesen (789 g)
- Kalória
- 195 kcal
- 1538 kcal
- Fehérje
- 10,6 g
- 84 g
- Szénhidrát (ebből cukor)
- 22,1 g (7,1 g)
- 274,1 g (56,1 g)
- Zsír
- 7 g
- 55 g
- Egyéb
(főleg víz) - 60,3 g
- 475,9 g