Svéd mandulatorta (Titkos IKEA recept)

Posted by fehérjeturmix on 2016.01.18.

Svéd Mandulatorta (titkos IKEA recept)

Este besunnyogtam az IKEA-ba és sikerült megszereznem valamit, ami legalább akkora titok, mint a CocaCola receptje vagy az, hogy mitől olyan finom a sajtburger. Nem húzom tovább az időt. Íme a Svéd mandulatorta receptje! Olvasd el, mentsd le, mert ki tudja meddig lesz elérhető a recept... ha észreveszi a TEK, bezárja a blogot. Kattanj!

HOZZÁVALÓK

A piskótához

  • 200g mandula
  • 7 tojásfehérje
  • 20g tejsavó fehérjepor (kihagyható)

A krémhez

  • 100g kókuszzsír
  • 7 tojássárgája
  • 100ml habtejszín (fontos, hogy HABtejszín!)
  • 20g eritrit
  • 20g tejsavó fehérjepor (kihagyható)

Piskóta elkészítése viking módi

1. Zúzz porrá kb. 180 gramm mandulát egy fejszével, vagy csak simán daráld le. Addig csináld, ameddig azt nem mondod rá, hogy "na ez már mandulaliszt!"

2. Ha van tejsavó fehérjéd, akkor ezen a ponton add hozzá a mandulához és alaposan keverd össze.

3. A 7 tojásfehérjét haberővel verd keményre.

4. Forgasd bele a tojásfehérjét a mandulába, ameddig homogén nem lesz. Tudom, már igazi Viking vagy, de azért ne törd össze nagyon a habot.

5. Sütőpapírral bélelt kerek formába öntsd bele az alapot. Én egy 26cm átmérőjű formát használtam így kb. 5cm vastag lett a piskóta. Ha vékonyabb tésztát szeretnél, akkor használj nagyobb átmérőjű formát.

6. 175 fokra előmelegített sütőben süsd 20-25 percig. Sütés közben teszteld villával, ha nem ragad a tésztája, akkor van készen. Amikor kész, hagyd kihűlni.

Svéd mandulatorta elkészítése - a viking módszer

Kizárólag jó minőségű, finom fehérjét használj (ha használsz), mert az jelentősen kihat a torta piskóta alapízére.

A krém elkészítése

1. Tojássárgákat katapulttal lődd bele egy lábasba. Kevésbé drasztikus megoldás, ha csak simán beleteszed (úgy is jó, de úgy csökken a viking flow).

2. Add hozzá a tejszínt.

3. Folyamatos keverés mellett közepes hőfokon kezdd el melegíteni, közben pedig add hozzá az eritritet és a fehérjeport (ha rendelkezel vele).

4. Addig főzd, ameddig be nem sűrűsödik, 5-10 perc kb. Amikor ezzel megvagy, akkor tedd félre és várd meg ameddig teljesen kihűl.

5. Habverővel keverj hozzá 100g kókuszzsírt. Szilárd állapotban legyen a zsír, darabold fel, és folyamatosan adagold a krémhez (mondjuk 3 részletben). Addig keverd a habverővel, ameddig egy homogén krém lesz belőle.

Mandulatortához tartozó krém recept elkészítése

Egyből add a sárgához a tejszínt és egyből kevergesd, hogy nehogy lesüljön. Figyelni kell rá, de egyáltalán nem vészes a történet.

Extra információ: ha valamikor nyáron olvasod ezt a receptet és 47 fok van árnyékban, elképzelhető, hogy folyós lesz a krém. Nem baj. Tedd a krémbe a hűtőt pár percre. Hűtőbe a krémet.

Összeszerelés

Ki van ez találva... mint minden jó IKEA találmányt ezt is szerelni kell mire összeáll.

IKEA Svéd mandulatorta összeszerelése

1. Oszd el 3 egyenlő részre a krémet. 1/3 kell a belsejébe, 2/3 a külsejére.

2. Vágd két lapra az alapot. Figyelj, ne ketté vágd! Egy alsó és egy felső részre lesz szükséged, nem jobb- és baloldalra.

3. 1/3 rész krémet egyenletesen oszd el a közepén. Majd egyesíts az északot és a delet (létrejön az unió).

4. 2/3 rész krémmel vond be a torta felszínét. Majd a megmaradt 20 gramm mandulát törd össze és ízlésesen dekoráld vele a tetejét.

5. Kész! Ha nem bírod befalni az egészet egyben, akkor természetesen hűtve tárold.

A végeredmény Svéd mandulatorta

Svéd mandulatorta recept elkészült

Megérte besunnyognom az IKEA-ba a receptért?

Ha úgy gondolod hogy meg, akkor iratkozz fel még több "besunnyogós" receptért!

Hogyan szólíthatunk?
Mi az email címed?

Összetétel

100 grammban

összesen (799)

  • Kalória
  • 270 kcal
  • 2161 kcal
  • Fehérje
  • 15,3 g
  • 122,6 g
  • Szénhidrát (ebből cukor)
  • 6,9 g (1,5 g)
  • 54,9 g (11,7 g)
  • Zsír
  • 33,2 g
  • 265 g
  • Egyéb
    (főleg víz)
  • 44,6 g
  • 356,5 g

A bejegyzés trackback címe:

https://protein-szelet.blog.hu/api/trackback/id/tr618277448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása