Ez mi, diétás kenyér? Igen, ez bizony beilleszthető diétába is. Arról nem is beszélve, hogy gluténmentes és valódi kenyér íze van! Nem forgácsízű, mint a legtöbb bolti ilyen-olyan diétásnak mondott kenyérutánzat. További érdekesség, hogy szerintem ez a világ egyik legegyszerűbben elkészíthető protein kenyere. Nem kell keleszteni, nem kell hozzá kenyérsütő és pék végzettség sem. Csak összekutyulod a hozzávalókat, megsütöd és kész! Igazi férfias recept, nem kell sokat variálni. - Na nemá' ilyen tényleg van? - Olvass tovább és kiderül! :)
Mi kell a kenyérhez?
- 25 g ízesítetlen tejsavó fehérje
- 30 g ízesítetlen szójafehérje (vagy más növényi protein)
- 2 g szódabikarbóna (kb. 1/2 tsk.)
- 2 g só (kb. 1/2 tsk.)
- 75 g zabpehely
- 25 g lenmag
- 230 g tojásfehérje (kb. 6 L-es méretű tojás)
Milyen protein használható még?
Mivel kenyérről van szó, ezért a legjobb, ha ízesítetlen proteint használsz. Alapból nekem sincs itthon, lehet neked sincs. Van megoldás! - Igazából bármilyen ízű fehérjével meg lehet csinálni a receptet. Lehet csokis, vaníliás, banános vagy erdei gyümölcsös kenyeret is csinálni, ízlés szerint. Ez attól függ, milyen ízű proteint használsz.
Nem kell két különböző protein fajta sem. 50-60 gramm bármilyen típusú fehérjével elkészíthető a kenyér. Többfélét is kipróbáltam és mindenhogy nagyon finom lett.
Elkészítés
1. Tegyél be minden összetevőt a turmixgépbe.
2. Turmixold le! Kb. 5 perc alatt kész a massza.
3. Öntsd a masszát egy keskeny szilikonformába, vagy ha az nincs, akkor egy tepsibe, vagy sütőformába (őzgerincformába). Én 30cm x 11cm-es formát használtam. Az utóbbinál érdemes sütőpapírt használni, hogy könnyen ki tudd venni a kenyeret.
4. Tedd be a sütőbe és 170 fokon süsd meg, kb. 30-35 percig. Akkor van kész, ha beleszúrod a villát és simán kijön és nem lesz ragacsos. Érdemes többször lecsekkolni!
5. Vedd ki a sütőből, hagyd kicsit hűlni, majd vágj szeleteket belőle, azután pedig majszold el, vagy csinálj szendót belőle!
Protein kenyér összeszerelés javaslat
1. lépés: vágd félbe a kenyeret!
Először vágd félbe a kihűlt kenyeret. Ezzel bebiztosíthatod magad, hogy páros számú szeleted legyen a végén. Ha szendót csinálsz, ez egy fontos szempont. Nem jársz úgy, hogy a végén csak egy alapod van, vagy egy tetőd. Érted :)
2. Lépés: vágj vízszintesen 3-4 lapot.
Ha amerikai típusú, háromszög kenyeret akarsz kapni (tudod olyat, mint a táborban esznek a kiscserkészek) akkor vízszintesen vágj lapokat. Jól vágható a történet, nem esik szét, nem morzsálódik nagyon.
3. Lépés: pakold tele mindenféle földi jóval!
4. Lépés: vágd ketté a szendót, úgy hogy 2 háromszöget kapj.
Kész is, ennyi az egész!
Ha tetszett a lenmagvas protein kenyér, akkor iratkozz fel még több receptért!
Összetétel
100 grammban
összesen (388 g)
- Kalória
- 188 kcal
- 731 kcal
- Fehérje
- 24,5 g
- 95,2 g
- Szénhidrát (ebből cukor)
- 11,7 g (0,9 g)
- 45,6 g (3,3 g)
- Zsír
- 4,6 g
- 18 g
- Egyéb
(főleg víz) - 59,1 g
- 229,2 g