El akarsz kápráztatni valakit, vagy csak magadat akarod meglepni? Van egy nagyon jó ötletem, figyelj! Igazán megéri rászánni az időd ennek a kicsit összetettebb proteines receptnek az elkészítésére. Az eredmény egy igazán krémes süti-hüti lesz. Ízre- kinézetre olyan, mintha csak a cukrászdából hoztad volna. Viszont ennek minimális kalória, elenyésző cukor és zsírtartalma van. Hmm... jól hangzik nem igaz? Sőt, a recept kedvez a laktózérzékenyeknek is, hiszen alap esetben tojásproteinnel készül. Kíváncsi vagy, hogy hogyan lehet elkészíteni ezt a kellemesen krémes proteines sütit? Olvass tovább és kiderül!
Mi kell a limekockához?
Az alaphoz
- 50 g tojásprotein (vaníliással a legjobb)
- 80 g zabpehelyliszt
- 170 g reszelt alma (1 nagy alma)
- 1/2 tsk sütőpor
- 2 tojásfehérje (L-es méretű tojás)
- kb. 65 ml víz
A krémhez
- 200 g mascarpone light
- 180 g natúr cottage cheese
- 50 g tojásprotein
- 1 db citrom
- 2 db lime
- 1 csomag (4 darab) lapzselatin
Bevonat
- 1 csomag tortazselé
- Citrom leve, lime leve
- Hideg víz
Elkészítés
A sütialap elkészítése
1. Melegítsd elő a sütőt 175 fokra és bélelj ki egy sütőformát sütőpapírral (26cm x 16cm).
2. A tésztához egy keverőtálban keverd össze a zabpehelylisztet, 50g tojásproteint és a sütőport. Add hozzá az almát, a tojásfehérjéket és 65ml vizet, majd egy spatulával jó alaposan keverd össze.
3. Öntsd a masszát a sütőformába és 20 perc alatt süsd készre az alapot. Ezután hagyd teljesen kihülni.
Így készül a krém
1. Tedd a cottage cheese-t, az 50g tojásproteint, a citrom reszelt héját és egy fél citrom levét, illetve egy fél lime levét a turmixgépbe és keverd össze amíg homogén krémet nem kapsz.
2. Ezután forgasd bele a mascarpone sajtot.
3. Készíts el a 4 lapzselatint a gyártó utasításának megfelelően és keverd bele a krémbe.
4. A kihűlt sütialapra kend rá a krémet, majd tedd be a hűtőbe, amíg elkészíted a bevonatot.
Végül készítsd el a bevonatot!
1. Öntsd bele egy mérőedénybe a maradék fél citrom és a fél lime levét, majd öntsd fel hideg vízzel 250 ml-re. A tortazselét folyamatosan kevergetve forrald fel a 250 ml gyümölcslével.
2. Miután felforrt még kevergesd alacsony hőfokozaton 1 percig. Ezután hagyd hűlni kb. 10-15 percig (amíg el nem kezd zselésedni). Közben vágd fel a másik lime-ot vékony szeletekre.
3. Vedd ki a sütit a hűtőből, helyezd rá a lime szeleteket és öntsd rá a tortazselét. Néhány percre tedd még vissza a hűtőbe, hogy teljesen megkössön a bevonat.
4. Amikor úgy látod, hogy megdermedt nincs más dolgod, mint esztétikusan tálalni és befalni.
Igazi nyári finomság, kellően megdermedve simán lehet vágni! Könnyen mozgatható, nem esik szét, ha kiveszed a sütőformádból.
Tipp a süti elkészítéséhez:
A krémek állagának javításához használt zselatinból és a tortazseléből mindenképpen cukormenteset vegyél, és közben se adj hozzájuk cukrot! Még akkor se, ha az elkészítési javaslatban azt írják. A cukornak csak édesítőszerepe lenne.
Nincs tojásproteinem! Mit csináljak? - Semmi gond! Elvileg növényi fehérjékkel, kazeinnel is ugyan úgy elkészthető a recept. Tejsavóval trükkösebb lehet, mert az jobban szárítja a sütit. Még nem próbáltam, de elviekben azzal is elkészíthető.
Egy kocka proteines limekocka
Szinte semmi cukor nincs benne, nagyon alacson a kalóriatartalma. Diétába is beilleszthető süti hüti :)
Köszönöm a figyelmet!
Ha tetszett iratkozz fel még több diétás receptért!
Összetétel
100 grammban
összesen (1 kg+)
- Kalória
- 130 kcal
- 1480 kcal
- Fehérje
- 11,6 g
- 132,3 g
- Szénhidrát (ebből cukor)
- 8,3 g (3,5 g)
- 95 g (39,6 g)
- Zsír
- 5,1 g
- 57,5 g
- Egyéb
(főleg víz) - 75 g
- 855 g